Ce (nu) am învățat la Facultatea de Biochimie
Biochimie: Proteine, Glucide, Lipide, Enzime, Metabolism… tone de cursuri, mii de formule, sute de reacții, și mai multe formule, și mai multe reacții – glicoliza, glicogeneza, glicogenoliza, gluconeogeneza, ciclul Krebs, șuntul pentozofosfaților, etc., etc… 4 ani de biochimie, plus numeroase alte cursuri care, în forma predată, nu mi-au folosit mare lucru și au rămas la stadiul de noțiuni fundamentale. Am terminat facultatea tobă de teorie în materie de biochimie.
Masterul a mai scăpat un pic turma, în sensul că teoria s-a îmbinat cu ceva practică, astfel că decizia ulterioară de a urma doctoratul și de a lucra în cercetare a venit oarecum firesc. Reușisem să dau un sens valoros facultății și să uit de materiile care mi-au încărcat memoria pentru examene.
M-am reîntors la noțiunile de biochimie din facultate datorită preocupării și, totodată, pasiunii din ultima vreme pentru nutriție, sport și stil de viață, în general. Mi-am dat seama că aș fi apreciat biochimia la un alt nivel dacă lanțurile de reacții metabolice pe care le-am studiat timp de 4 ani ar fi fost integrate cu noțiuni de nutriție și fiziologie care să-mi folosească și după examene. Mi-ar fi prins bine să fi știut de acum 20 de ani, grație facultății pe care am absolvit-o, ce surse de nutrienți și ce surse de energie stau la baza unei alimentații sănătoase. Dar, dacă aș fi avut aceste răspunsuri, și altele, despre ce-aș mai scrie acum și, mult mai important, ce aș mai învăța nou la vârsta mea?
Dr. Viorica Ivan is a scientist and science communication specialist at Smart Science. She has a PhD in cell biology from Utrecht University. |