Vrei să trăiești mai mult? Mănâncă în stil mediteranean!
Un studiu realizat de Harvard Medical School, care a monitorizat peste 25000 femei timp de mai bine de 25 de ani, a arătat că dieta mediteraneană este asociată cu scăderea cu până la 25% a riscului de deces din orice cauze, inclusiv de cancer sau boli cardiovasculare.
Beneficiile dietei mediteraneene în rândul participantelor la studiu s-au reflectat, în principal, asupra proceselor metabolice și inflamatorii ale organismului, cât și asupra tensiunii arteriale și rezistenței la insulină.
În ce constă dieta mediteraneană?
- Componentele de bază sunt legumele, fructele, cerealele integrale, leguminoasele (fasolea, năutul, lintea, mazărea), nucile, semințele; uleiul de măsline este principală sursă de grăsimi
- Consum moderat de pește, carne de pasăre, lactate și ouă (ca și surse de proteine)
- Consum minim de carne roșie, alimente procesate și vin.
Deși studiul în sine nu constituie neapărat un element de noutate, efectele dietei mediteraneene asupra stării de sănătate fiind deja cunoscute, numărul mare de participante și perioada lungă de monitorizare sugerează că acest stil alimentar ne poate ajuta să trăim mai mult și înțelegem acum și de ce.
Dr. Viorica Ivan este coach de nutriție & sănătate mintală și promotor al sănătății prin stil de viață. Totodată, este fondatoarea Smart Science Holistic Health, ce oferă servicii de coaching în nutriție și management al stresului și educație pentru sănătate. Are o pregătire academică în domeniul biologiei celulare, obținând doctoratul la Universitatea din Utrecht, Regatul Țărilor de Jos (Olanda). |