3 principii esențiale ale alimentației sănătoase, susținute științific

3 principii esențiale ale alimentației sănătoase, susținute științific

Când vine vorba despre alimentația sănătoasă, opiniile nu pot fi mai variate și mai contradictorii; o multitudine de diete și modele alimentare sunt prezentate consumatorului ca fiind “cele mai sănătoase” sau „cele mai eficiente în controlul greutății corporale ” de către adepții lor, însă, atenție, nu toate au în spate suportul științific necesar care să le valideze ca atare.

Iată 3 principii esențiale, susținute de știința nutriției, pe care le au în comun cele mai sănătoase “diete” (în contextul de față, termenul dietă este folosit cu sensul de model alimentar – de exemplu dieta mediteraneană – și nu de plan alimentar restricționat la anumite tipuri de alimente sau număr de calorii):

  1. Produsele de origine vegetală constituie baza alimentației: legume, fructe, leguminoase (fasole, linte, năut, mazăre), cereale integrale, nuci și semințe – cât mai multe și mai variate. Pe lângă faptul că plantele reprezintă o sursă excelentă de proteine, carbohidrați cu eliberare prelungită (stabilizează glicemia) și grăsimi sănătoase, sunt bogate în fibre ce hrănesc microbiomul intestinal, vitamine și minerale, precum și o categorie specifică de nutrienți – prezentă exclusiv în plante – cu rol antiinflamator, antioxidant și chiar anticancerigen. Dincolo de conținutul ridicat în nutrienți care susțin starea de sănătate, plantele au și un număr redus de calorii comparativ cu produsele animale, contribuind astfel și la controlul greutății corporale într-un mod sustenabil.
  2. Proteine și grăsimi de calitate din surse precum leguminoase (proteine), nuci, semințe, ouă, pește (proteine și grăsimi), ulei de măsline (grăsimi); consum limitat sau chiar deloc de carne roșie (vită, porc) sau carne procesată (mezeluri).
  3. Alimente consumate în formă integrală sau minim procesată. Alimente în formă integrală înseamnă așa cum se găsesc în natură, de exemplu fructe și legume proaspete sau congelate, consumate ca atare (cele care permit) sau preparate termic. Exemple de alimente minim procesate includ fulgi de cerealele integrale fără zahăr adăugat, ulei extravirgin de măsline, măsline în saramură, amestecuri de legume tăiate și congelate, etc. Procesarea, pe lângă faptul că îndepărtează nutrienții, implică adaos de grăsimi dăunătoare, zahăr (în cantități mari), sodiu, aditivi alimentari și conservanți (E-uri) care, în timp, pot afecta starea de sănătate. De fapt, studiile arată că o dietă bogată în alimente ultraprocesate conduce la creșterea greutății corporale, creșterea glicemiei și a colesterolului, accelerarea îmbătrânirii, inflamație (aceasta din urmă fiind considerată cauza de bază a tuturor afecțiunilor cronice). 

Pentru a maximiza beneficiile alimentației sănătoase, aceasta trebuie privită în contextul unei alimentații variate și echilibrate, care să asigure organismului toate grupele de nutrienți de care are nevoie, și a unui stil de viață sănătos, așa cum este recunoscut de medicina stilului de viață; un stil de viață care, pe lângă alimentație, să prioritizeze mișcarea, somnul, managementul stresului, relațiile de calitate, renunțarea la obiceiuri nocive (consum excesiv de alcool, fumat, etc.). 

Sursa foto: Unsplash

Autor

Dr. Viorica Ivan este coach de sănătate și nutriție certificat, om de știință și promotor al sănătății prin stil de viață. Doctoratul în domeniul biologiei celulare, obținut la Universitatea din Utrecht, Regatul Țărilor de Jos, i-a permis o înțelegere aprofundată a rolului nutriției asupra proceselor biochimice și moleculare complexe ce au loc la nivel celular și cum influențează nutriția starea de sănătate.

Din dorința de a facilita accesul cât mai multor oameni la informația științifică actuală privind importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătate, a fondat  Smart Science Holistic Health, o platformă de business și educație pentru sănătate. În activitatea de coaching, Dr. Ivan integrează cercetările de ultimă oră din domeniul nutriției, axate pe microbiomul intestinal, cu strategii de creștere a rezilienței la stres și instrumente de schimbare a obiceiurilor pentru un stil de viață sănătos și sustenabil.

Disclaimer: Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, scopul fiind acela de a furniza informații utile de ordin general referitoare la sănătate. Nu este destinat diagnosticării, tratării, vindecării sau prevenirii ca atare a niciunei afecțiuni medicale, nici nu este destinat înlocuirii recomandărilor unui cadru medical calificat. Dacă vă confruntați cu probleme de sănătate de orice natură, consultați un medic și/sau alți profesioniști calificați din domeniul sănătății cu privire la informațiile citite.

Share this post:
Comments are closed.
error: Content is protected !!