
De ce dietele NU dau rezultate pe termen lung?
Cu alte cuvinte, de ce ajungi să pui la loc kilogramele pe care cu greu le-ai dat jos urmând o dietă?
Conform unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, 80-95% din persoanele care urmează o dietă pentru slăbit revin, într-un interval mai scurt sau mai lung, la greutatea de dinainte. DE CE? O posibilă explicație ar fi aceea că fiecare organism este programat să aibă o anumită greutate, aceasta fiind rezultatul unui cumul de factori: genetici, hormonali, de comportament și de mediu.
Dacă și tu ai trecut prin această situație, poate chiar de mai multe ori, înțelegi acum că nu este vina ta. Creierul tău nu știe că tu să trebuie să încapi în rochia de mireasă sau că vrei “să arăți mai bine”. El realizează că tu consumi mai puține calorii și, pentru a preveni înfometarea, accentuează senzația de foame și percepția ta asupra mâncării. Cercetările arată că pentru persoanele aflate la dietă, mâncarea miroase mai bine și are un gust mai bun.
Dietele sau planurile alimentare restrictive caloric sau care promit o pierdere rapidă în greutate te setează de la început pentru eșec, deoarece fac apel exclusiv la puterea voinței tale de a rezista senzației de foame și tentațiilor culinare. Dacă însă nu schimbi obiceiurile alimentare, relația cu mâncarea și imaginea despre propria persoană, rezultatele dietei vor fi doar pe termen scurt. În plus, numeroase diete prezintă pericolul de a reduce sau crește la extrem consumul anumitor nutrienți, ceea ce duce la dezechilibrarea capacității organismului de a menține o stare constantă (homeostazie).
Și atunci, cum poți să ajungi la greutatea ideală fără să numeri caloriile, fără să limitezi sever consumul de alimente, fără meniuri complicate sau pilule de slăbit? Răspunsul este prin schimbarea obiceiurilor care te-au condus la situația curentă și prin adoptarea unui stil de viață care să lucreze pentru tine și nu împotriva ta. Acest stil de viață se bazează pe o alimentație integrală, preponderent pe bază de plante, care nu doar că va facilita o greutate optimă, dar va contribui și la prevenirea bolilor metabolice: diabet, obezitate, hipertensiune arterială.
Prin urmare, nu dieta este răspunsul pentru o greutate optimă, ci formarea de obiceiuri de durată pentru un stil de viață sănătos. Adesea, obiceiurile și comportamentele sunt atât de adânc înrădăcinate în creierul nostru, încât devin impulsuri sau reacții inconștiente. Asta nu înseamnă însă că ele nu se pot schimba. Schimbarea necesită timp și efort și poate fi dificil de obținut pe cont propriu. Poți apela la un coach de nutriție care deține resursele pentru a te ghida și a te susține pe tot parcursul procesului. Cea mai de succes abordare în coaching este abordarea holistică, ce are în vedere un complex de factori ce influențează greutatea corporală și, în special, relația cu mâncarea: factori de natură fiziologică (nutriție, stres, mișcare, somn) dar și de natură psihologică (valori, convingeri, mindset/atitudine), emoțională (motivație, dorințe) sau spirituală (scop în viață, filosofie personală). Astfel, schimbarea pe care ți-o dorești nu va fi doar la suprafață ci, dimpotrivă, se va produce de la interior la exterior și va fi una de durată.
Autor
![]() |
Dr. Viorica Ivan este coach de sănătate & nutriție certificat, om de știință și promotor al sănătății prin stil de viață. Doctoratul în domeniul biologiei celulare, obținut la Universitatea din Utrecht, Regatul Țărilor de Jos, i-a permis o înțelegere aprofundată a rolului nutriției asupra proceselor biochimice și moleculare complexe ce au loc la nivel celular și cum influențează nutriția starea de sănătate.
Din dorința de a facilita accesul cât mai multor oameni la informația științifică actuală privind importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătate, a fondat Smart Science Holistic Health, o platformă de business și educație pentru sănătate. În activitatea de coaching, Dr. Ivan integrează cercetările de ultimă oră din domeniul nutriției, axate pe microbiomul intestinal, cu strategii de creștere a rezilienței la stres și instrumente de schimbare a obiceiurilor pentru un stil de viață sănătos și sustenabil.