Ți-ai propus să slăbești (și) anul acesta?
Ajustarea dietei prin reducerea numărului de calorii este cea mai comună metodă de slăbit practicată, însă este oare și (cea mai) eficientă?
Reducerea numărului de calorii față de consumul zilnic obișnuit este percepută de corpul nostru ca o amenințare la supraviețuire, motiv pentru care corpul activează în mod automat o serie de răspunsuri fiziologice pentru a ne proteja: reduce rata metabolică și consumul de energie, încetinind astfel ritmul scăderii în greutate.
De asemenea, organismul secretă în cantități mai mari grelină, un hormon al apetitului, al cărui rol este de a spori senzația de foame și de a stimula conservarea depozitelor de grăsime.
Acestea sunt motivele pentru care, în cadrul unei cure de slăbire, se ajunge la un moment dat la un platou (greutatea nu mai scade, în ciuda faptului că dieta și celelalte obiceiuri rămân neschimbate).
Cercetările arată că acest platou se instalează undeva între 3 și 6 luni de la începutul curei de slăbire, după care, de regulă, persoana în cauză începe să ia din nou în greutate. Conform unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, 80-95% din persoanele care au urmat o dietă pentru slăbit revin, după un timp, la greutatea inițială.
Acum că înțelegi ce se întâmplă în corpul tău când consumi mai puține calorii, iată o serie de factori de care să ții cont când îți propui să slăbești:
- Orarul meselor și cât mănânci la o masă; cercetările arată ca organismul arde caloriile de două ori și jumătate mai eficient dimineața decât seara, așa că atenție la micul dejun, în special dacă restricționezi mâncatul într-un anume interval de timp (fasting)!
- Nu toate caloriile sunt la fel; sursa caloriilor este mai importantă decât numărul lor. Optând pentru un stil de nutriție bazat pe mâncare integrală, minim procesată, vei pierde mai mult în greutate și te vei simți sătul(ă) mai mult timp (conform unui studiu publicat în 2019 în Cell Metabolism).
- Mâncatul încet, în mod conștient (mindful). Durează aproximativ 20 de minute de la începutul mesei pentru ca organismul tău să producă hormonul sațietății, leptina. Dacă mănânci pe fugă sau în timp ce întreprinzi altă activitate, este posibil să mănânci mai mult decât ai nevoie.
- Stresul; acesta crește nivelul de cortizol în organism, conducând, pe de o parte, la depunerea grăsimilor, în special în jurul taliei, iar pe de altă parte la obiceiuri alimentare nesănătoase, ca o metodă de coping.
- Activitatea fizică, în orice formă. În loc să aștepți să ajungi la silueta ideală ca să mergi la sală, aplică principiul “oricât de puțin, e mai mult decât nimic”.
- Construirea de obiceiuri sănătoase, mai degrabă decât număratul caloriilor. La baza obiceiurilor noi stau obiective mici, măsurabile și realiste.
- Nu în ultimul rând, poate fi de ajutor să lucrezi cu un Coach de Nutriție certificat, care să te ghideze și să te susțină pe parcursul întregului proces de schimbare a obiceiurilor.
Câteva mesaje de luat acasă:
- Suntem diferiți nu doar din punct de vedere genetic, cât și al metabolismului și al microbiomului intestinal. Prin urmare, abordarea “one-size-fits-all” nu funcționează în nutriție.
- Nu există dieta perfectă sau dieta miraculoasă. Consumând mai puține calorii sau renunțând la alimentele nesănătoase vei pierde mai mult ca sigur în greutate, însă odată ce revii la stilul anterior de a mânca, vei pune acele kilograme la loc. Nu este niciodată diferit!
- Nu în ultimul rând, învață să mănânci sănătos și fă din asta noul tău stil de viață!
Dr. Viorica Ivan este coach holistic de nutriție & stres, cercetător și specialist în comunicare științifică; este fondatoarea Smart Science Holistic Health. Are o pregătire academică în domeniul biologiei celulare, obținând doctoratul la Universitatea din Utrecht, Regatul Țărilor de Jos (Olanda). |