Beneficiile dietei mediteraneene asupra sănătății psihice
Se vorbește tot mai mult în ultimii ani despre psihonutriție sau impactul dietei alimentare asupra sănătății psihice. Într-un articol publicat recent în Journal of Affective Disorders, autorii au prezentat rezultatele mai multor studii din domeniul psihonutriției în tulburările psihice severe. Conform acestor studii, dieta mediteraneană are in prezent cea mai mare rată de succes în diminuarea incidenței simptomelor depresive.
Dieta mediteraneană este inspirată din obiceiurile culinare ale Greciei, Italiei și Spaniei. Principalele caracteristici ale acestei diete sunt reprezentate de consumul ridicat de ulei de măsline, fructe și legume, leguminoase, cereale integrale, pește, consumul moderat de produse lactate (în special brânză și iaurt), consumul moderat de vin și consumul redus de produse din carne de altă origine decât peștele. Agenții complementari precum acizii grași omega-3, vitamina D, metilfolatul si S-adenozil-metionina, care se gasesc în cantități mari în dieta mediteraneană, au fost, de asemenea, asociați cu un nivel mai scăzut al depresiei (inclusiv la pacienții cu afecțiuni psihiatrice).
Depresia majoră a fost asociată si cu tulburări inflamatorii intestinale, în timp ce pacienții care au urmat o dietă cu un index inflamator redus au înregistrat o scădere a gradului de depresie. Acest efect este probabil mediat de modificări ale microflorei intestinale, suplimentele pe bază de probiotice aratându-se eficiente în tratamentul depresiei (vezi pe aceasta tema si articolul https://smartscience.ro/psihobiomul/).
O dietă bogată în proteine poate fi, de asemenea, eficace in psihiatrie prin scăderea greutății corporale și creșterea sațietății, dat fiind faptul că pacienții cu afecțiuni psihiatrice se confruntă cu bulimie si tulburări alimentare excesive. O scădere cu 20% a aportului caloric, combinată sau nu cu postul intermitent (pauze in alimentație de 12-16 ore pe zi) poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea microflorei intestinale și, implicit, a condiției pacienților.
În lumina acestor studii, schimbarea dietei pacienților cu tulburări psihiatrice constituie un instrument relativ la îndemâna specialiștilor pentru a îmbunătăți sănătatea psihică și fizică a acestor pacienți.
Dr. Viorica Ivan este coach holistic de nutriție & stres, cercetător și specialist în comunicare științifică; este fondatoarea Smart Science Holistic Health. Are o pregătire academică în domeniul biologiei celulare, obținând doctoratul la Universitatea din Utrecht, Regatul Țărilor de Jos (Olanda). |