“Psihobiomul” – bacteriile din intestin care ne pot influența psihicul
V-ați gândit vreodată că materiile fecalele (da, ați văzut bine) ar putea constitui o sursă de medicamente împotriva tulburărilor neuropsihiatrice? Cel mai probabil că nu. Și totuși, există dovezi științifice privind existența unei legături strânse între bacteriile din intestinul uman (care constituie, împreuna cu alte microorganisme, microbiomul intestinal) și afecțiuni medicale diverse precum autismul, depresia, anxietatea sau boala Alzhiemer.
Studiile epidemiologice au scos la iveală o conexiune interesanta între intestin si anumite tulburări psihice si neurologice. De exemplu, pacienții cu sindrom de colon iritabil au frecvent simptome depresive severe, copiii cu tulburări din spectrul autist au tendința de a dezvolta tulburări digestive, in timp ce persoanele care suferă de boala Parkinson sunt predispuse la constipație. Un grup de cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv, Israel a observat o creștere a gradului de depresie si anxietate la persoanele tratate cu antibiotice, medicamentele antivirale sau antifungice, care nu afectează bacteriile din intestin, neavând acest efect. Într-un studiu realizat pe un eșantion de 1000 persoane, un grup de cercetători de la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia a arătat ca la pacienții care sufereau de depresie lipseau aceleași două tulpini bacteriene.
Descoperirile din ultimii 20 de ani au schimbat percepția noastră asupra rolului microbiomului intestinal la om. Cântarind aproximativ 2kg, cu peste 25% mai mult decât creierul, microbiomul intestinal pare să influențeze psihicul uman, ceea ce i-a atras recent denumirea de “psihobiom”. În intestinul uman se regăsesc mii de specii de microorganisme (bacterii, virusuri, fungi, etc.), al caror genom însumează aproximativ 20 milioane de gene, în timp ce numarul de gene proprii organismului uman atinge doar 20000-25000. Aceste microorganisme sunt capabile să producă și să utilizeze nutrienți și alte molecule intr-un mod diferit față de corpul uman.
Industria producătoare de medicamente nu reușește să țină pasul cu nevoile pacienților cu tulburări neuropsihiatrice. Multe dintre medicamentele existente pe piață nu sunt eficiente pentru toți pacienții sau cauzează reacții adverse grave. In acest context, tot mai multi oameni de știință văd tratamentele pe baza de microorganisme izolate din materiile fecale, denumite “psihobiotice“, ca pe o alternativă promițătoare. Conform Science Magazine, compania Holobiome a avansat deja cercetările și speră ca în aproximativ un an de zile să demareze studiile clinice.
Dr. Viorica Ivan este coach holistic de nutriție & stres, cercetător și specialist în comunicare științifică; este fondatoarea Smart Science Holistic Health. Are o pregătire academică în domeniul biologiei celulare, obținând doctoratul la Universitatea din Utrecht, Regatul Țărilor de Jos (Olanda). |