3 moduri prin care stilul tău de viață să lucreze pentru tine 

3 moduri prin care stilul tău de viață să lucreze pentru tine 

Ca să-ți dai seama cum dacă stilul tău de viață lucrează pentru tine sau împotriva ta și ce ai de făcut pentru a corecta cel din urmă caz, e important să înțelegi cum funcționează organismul tău prin prisma ritmului circadian.  

Ritmul circadian este un fel de ceas intern care îți setează organismul să se adapteze la alternanța zi-noapte. Cu alte cuvinte, ritmul circadian te trezește dimineața și te trimite la culcare noaptea. Odată cu lăsarea întunericului, o glandă mică din creier începe să producă melatonina, hormonul natural al somnului. Sinteza melatoninei scade către dimineață, când locul ei este luat de un alt hormon, cortizolul (hormonul stresului), care îți permite să fii alert și activ pe timpul zilei.  

Ca organismul tău să funcționeze optim, stilul tău de viață trebuie să se sincronizeze cu ritmul circadian, ceea ce implică:

  • Să mergi la culcare devreme pentru a avea un somn odihnitor și să dormi suficient (minim 7 ore);
  • Să fii activ în timpul zilei, când corpul și creierul funcționează la nivel maxim, și nu seara târziu;
  • Să mănânci în timpul zilei, când metabolizezi mâncarea cel mai eficient, și nu seara târziu.

Mâncatul la ore târzii, culcatul târziu sau trezitul târziu dereglează ritmul circadian, cu consecințe asupra duratei și calității somnului, esențiale pentru eliminarea toxinelor din creier și pentru procesele de reparare și regenerare celulară. Nu-i totuna pentru starea ta de bine/sănătate dacă mănânci la ora 22.00, versus 18.00, sau mergi la culcare la 2.00 noaptea în loc de 22.00 chiar dacă, teoretic, dormi 7-8 ore în ambele cazuri. Insomnia, oboseala cronică, stresul, anxietatea pot fi câteva consecințe ale dereglării ritmului circadian.

Corpul și creierul tău vor avea mai mult de câștigat dacă sincronizezi orarul meselor și al somnului cu ritmul circadian, cu impact nu doar asupra somnului, ci și asupra greutății corporale, capacității de concentrare, nivelului de energie și chiar asupra stării de sănătate în general. 

Fii, așadar, în ”sync” cu ritmul tău și ai mai multă grijă de sănătatea ta!

Dr. Viorica Ivan este coach de sănătate & nutriție certificat, om de știință și promotor al sănătății prin stil de viață. Doctoratul în domeniul biologiei celulare, obținut la Universitatea din Utrecht, Regatul Țărilor de Jos, i-a permis o înțelegere aprofundată a rolului nutriției asupra proceselor biochimice și moleculare complexe ce au loc la nivel celular și cum influențează nutriția starea de sănătate.

Din dorința de a facilita accesul cât mai multor oameni la informația științifică actuală privind importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătate, a fondat  Smart Science Holistic Health, o platformă de business și educație pentru sănătate. În activitatea de coaching, Dr. Ivan integrează cercetările de ultimă oră din domeniul nutriției, axate pe microbiomul intestinal, cu strategii de creștere a rezilienței la stres și instrumente de schimbare a obiceiurilor pentru un stil de viață sănătos și sustenabil.

Share this post:
Comments are closed.
error: Content is protected !!